Reisefeber

Jeg flyr til Tromsø i morgen, og er overhodet ikke klar.

Før jeg reiser noe sted, får jeg alltid en sånn rar, veldig hektisk energi. Jeg vet ikke hva det skyldes, kanskje er det skippertak – genet som våkner så fort jeg begynner å få liten tid. Plutselig skal jeg liksom avslutte alt mulig, sånn at jeg ikke har noe halvferdig hengende over meg mens jeg er borte. Denne dyptliggende angsten er noe jeg strengt tatt burde kjenne på til daglig, siden jeg alltid har minst 10 påbegynte og/eller halvferdige ideer og prosjekter gående. Men så lenge tidsperspektivet er uendelig, føler jeg bare unntaksvis behov for å gjøre noen av dem ferdig. Så kommer en reisedag, og da skal alt skje – helst på bekostning av de tingene jeg burde gjort først, som å pakke kofferten.

Har levd helt greit med en gørrskitten mikrobølgeovn i tre uker  over en måned sikkert et halvt år, men 22 timer før jeg skal rekke et fly, får jeg ikke ro i sjelen før den er vasket. Selv om jeg ikke har pakket kofferten enda. 

Nå som jeg prøver å være litt mer organisert, er det en del stressfaktorer jeg har lært meg å kjenne igjen. F.eks klær. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har skullet pakke, bare for å finne ut at 78% av klærne mine befinner seg i skittentøyet. Jeg har kjøpt mange strømpepakker andre steder enn hjemme, for å si det sånn!  Nå går jeg vanligvis inn for å tømme skittentøykurven i god tid, så jeg vet at jeg har noe å legge i kofferten – men denne gangen har det sviktet litt, altså. Jeg vet ikke om jeg bare prøver å utsette pakkingen, eller om den manglende planleggingen skyldes at jeg nettopp har kommet hjem fra en lang reise og ikke helt har klart å omstille meg mentalt til en ny tur allerede.

Jeg liker også å rydde før vi reiser. For det første er det fint å slippe å komme hjem til et bombenedslag, men det viktigste er at jeg TENKER mye bedre når jeg rydder, og det er lettere å huske det som må huskes mens man er i sorteringsmodus. Jeg rydder for øvrig også når jeg er rasende for noe, det hjelper da også! (Innsidetips for framtiden, til min mann…!) Nå som det omsider begynner å gå opp for meg at det er i morgen jeg skal dra, gikk jeg løs på kjøkkenet med dødsforakt. I stedet for å vaske de klærne jeg skal ha med meg..

Skal vi være borte noen dager, prøver jeg å tømme kjøleskapet for mat som blir dårlig mens vi ikke er hjemme. Frukt skjærer jeg opp i terninger og fryser ned, og bruker dem i smoothier senere. Mogway syns det er en grei deal. Men jeg har altså enda ikke pakket kofferten. 
Vi hadde nokså mye ost i kjøleskapet, og også endel rester av kjøttpålegg. Det får rett og slett bli med til Tromsø, selv om det nok hadde holdt seg fint. Akkurat denne kjenner jeg er litt sånn tvangstanke – aktig, men jeg hater virkelig å kaste mat og jeg vet det blir sikkert en ost og vin – kveld i Tromsø før det skjer her, så…. da får det bare være litt OCD. Jeg har for øvrig fortsatt ikke pakket kofferten. 

Veldig mye viktigere enn å pakke kofferten, 20 timer før avreise: sortere det gjenværende kjøttpålegget i annen, egnet emballasje og sette pent stablet i kjøleskapet, slik at jeg kan vaske og tørke plasten og legge det i plastavfallet – samt  naturligvis rulle sammen majonesen til en mindre plasskrevende tube. (Det ser ut som vi spiser enorme mengder salami her i familien, men det skyldes nok aller mest at mannen min har vært alene hjemme i 10 dager og stått for all handlingen selv)

Så i øyeblikket sitter jeg her og skriver, mens jeg drikker et glass vin. Kjøkkenet er ferdig ryddet, men jeg har enda ikke vasket alle klærne jeg skal ha med, og stua er ikke særlig hjertelig velkommen hjem – aktig. Men ok. Et glass vin til, så har jeg hvilepuls uansett.

God helg, alle! 


Share on Facebook

Empirier fra Junaiten

Først og fremst, takk for så mye respons og “liker” på innlegget jeg skrev før jeg reiste! Mange som leser her inne er tydeligvis opptatt av å leve mens man kan! :)

Jeg kom hjem fredag ettermiddag, og det har ikke vært tid til noe jetlag. Det vanlige livet går i sitt sedvanlige tempo, det er bare å falle inn i rytmen igjen først som sist. Men før jeg gir slipp på denne roadtripen gjennom to stater, tenkte jeg å dele noen erfaringer fra min transatlantiske opplevelse.

- Aldri skryt av norsk natur til noen fra Colorado. De har alt vi har, fire ganger større. Utenom fjorder, da.

- USA har en av verdens mest paranoide immigrasjonsmyndigheter. Det er det eneste stedet de vil forvente et utfyllende svar på spørsmålet “and what kind of friends are they” når du oppgir “besøke venner” som “purpose of visit” i passkontrollen. Veldig fristende å svare “oh, you know, just the regular, drugdealing, delinquent kinda friends”, men det ville antagelig blitt tatt i mot med like stor begeistring som å svare “ja” på om du har deltatt i terror eller terrorlignende handlinger. (Du blir spurt om det også. Ikke svar ja.)

- Alle stereotyper du noensinne har sett på film, finnes i virkeligheten. Den overvektige indianeren med den lange sølvfletten, den fulle meksikaneren med uflidd skjegg og rutete skjorte, den stutte, middelaldrende damen fra midtvesten med bred dialekt, hjelbleket hår og to cm tykk kajalstrek rundt hele øyet, den kjekke sølvreven med slimfit jeans og cowboyboots, den modne hippiedamen med flagrende gevanter og øredobber av turqoise… i løpet av ti dager har jeg sett dem alle, og enda fler. For en traust nordmann framstår mange nærmest som komiske parodier. Jeg har vært i California for noen år tilbake, og fikk bekreftet det samme der – bare andre stereotyper; det blonde bombenedslaget, den Barbie – Ken aktige mannen. Alle genuint hyggelige mennesker når du snakker med dem, for øvrig.

Den amerikanske landeveien er akkurat så lang og rett som man ser på film. Det er antagelig derfor de kan ha langvarig øyekontakt med passasjerene, lete etter noe i hanskerommet eller føre en intens krangel, samtidig som de kjører. På film. 

- De fleste amerikanere du møter, er til enhver tid klar til å dele sin livshistorie med deg, til tross for at deres bekjentskap begrenser seg til tre og et halv minutt, og du aldri vil se dem igjen. Om du føler behov for å bli kjent med nye mennesker, anbefaler jeg en vanlig rutebuss etter klokken 19 i en hvilken som helst middels by i det sørlige midtvesten.

- Alle er innenfor en fem sekunders tidsramme, helt komfortabel med å kalle deg “honey” eller “sweetie”. Jeg foretrakk begge de førstnevnte framfor den brede varianten av “ma’am”, som mest av alt fikk meg til å føle meg som en aldrende lærerinne.

De spiser faktisk helt sinnsvake mengder chili i New Mexico….! 

- Når du sier at Norge er hovedstaden i Sverige, vil i alle fall én amerikaner (tidlig i femtiårene, fra Florida) nikke iherdig og svare “oh, riiiight”, som om han bare hadde glemt at det var sånn det hang sammen. Minst fem amerikanere, inkl. en bensinstasjonansatt, har aldri i sitt liv sett en euro, eller hørt om EU. Jeg kom ved et uhell til å gi fra meg en 10 – euro seddel som betaling for to cola på en bensinstasjon, langt ute i den nymeksikanske ødemarka. Jenta bak disken rakk å se ut som jeg hadde gitt henne monopolpenger før jeg oppdaget feilen. Mens jeg løp ut igjen i bilen for å hente rett valuta, stimlet de mannlige kundene seg om seddelen som om den skulle vært laget av uran. Da jeg kom tilbake var de overmåtelig nysgjerrige, jeg måtte forklare hva en euro var, og hvordan den kunne være gyldig i flere land. Den ene karen spurte med glødende øyne; and how much is it worth?! Føkk, som jeg angrer på at jeg ikke svarte 10 millioner dollar.

- Man adopterer ordet “fuck” mye fortere enn man tror.

Disse husene ser mer ut som kulisser jeg så på Universal Studios for noen år siden, men mange av småbyene som fortsatt er bebodd, har denne byggestilen.

Det er fint å være på reise, og denne turen sorterer under “fantastisk” – men det er godt å komme hjem også, og det er om mulig enda mer fantastisk! :)

 

 

Takk for at du leste – del gjerne innlegget på Facebook under: 

Share on Facebook

Tips for en smidig ferie

Mange som kjenner meg, eller har reist noe som helst sted sammen med meg vil le høyt av overskriften. Men tenk på det sånn, jeg har helt sykt mye erfaring i usmidige reiser! Det tok 39 år, men til slutt tok jeg også lærdom! Her er mine tips for ferieforberedelser med hvilepuls.

1. Skriv huskelister i god tid
En ambisjon jeg alltid har, men fortsatt ikke klarer å gjennomføre. Jeg har imidlertid blitt en racer på
mentale lister. I ukene før sommerferien, kverner hodet mitt på hva jeg skal pakke og ordne før vi drar. Før planla jeg overhodet a-l-d-r-i, som igjen førte til at jeg alltid sto til knes i klesvask en hel natt for å ha noe som helst å legge i kofferten.

Sjekk selvfølgelig avgangstider, pass og billetter, og at bankkortet er åpnet for reiseområdet. Jeg skriver selvfølgelig, fordi det er selvfølgelig – men jeg har personlig blitt berget av “du kan nå sjekke inn” – SMS’en, fordi jeg bare hadde en vag ide om hvilken dag jeg skulle fly. Jeg har også måttet kjøpe ny hjemreise fra utlandet fordi det ikke var samsvar mellom etternavnet på billetten og i passet mitt. Selvfølgeligheter er ikke selvfølgelig for alle, haha!

2. Planlegg å spise!
Mat pleide å være det første jeg kuttet ut når jeg stressa, jeg hadde verken apetitt eller tid til å prioritere det. Det førte gjerne til at jeg ikke fikk i meg noe som helst før langt utpå reisedagen, og da helst noe kjapt og usunt. Nå reiser vi med barn, og alle som har prøvd det, vet at jevnt blodsukker på hele familien er en forutsetning for å unngå total nedsmelting av feriefølelsen. Det er vanskelig å finne mat som passer alle på flyplasser, og enda vanskeligere ombord i flyet. Derfor reiste vi på sommerferie i år med 1 kg stekte pannekaker og en boks blandet salat i håndbagasjen! Det funket glimrende, og vi sparte mange hundre kroner på flymat som uansett går i søpla halvparten av gangene. Vi hadde også med tomme vannflasker som vi fylte opp med springvann innenfor sikkerhetssjekken.

3. Ikke glem hverdagstingene. 
Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har glemt å pakke håndklær, såpe, fuktighetskrem, etc. I sommerhus og ferieleiligheter er ikke gitt at det tilbys alt du trenger. Nå har jeg en ferdigskrevet liste over ting jeg alltid glemmer, og den utvides stadig. Foreløpig har jeg
- små reiseflasker med shampo, balsam og dusjsåpe
- negleklipper, plaster og en liten saks (klok av utallige småskader)
- en liten boks med vaskepulver – det er gull å kunne skylle opp t – skjorter, shorts og badetøy i vasken og i alle fall få lukten av rent tøy i klærne. Å kunne bruke samme plagg mer enn en gang sparer mye bagasjeplass!
- årets tilføyelse er en liten reiseflaske med Zalo, et kopphåndkle og en oppvasksvamp. Du kan naturligvis kjøpe dette for en billig penge på destinasjonen, men det koster ca 1 kalori å bare putte det i kofferten og slippe å tenke mer på det.

I håndbagasjen har jeg alltid ørepropper (er avhengig av det på flyet, og man vet aldri helt hvordan det er med natteroen der du skal sove), anti – bac, nistemat og en bok. På en lang flytur er det kjekt å ha med tegnesaker eller en kortstokk om man reiser med barn.

4. Lynlåseposer
Den som fant opp lynlåseposer, burde fått en eller annen utmerkelse. Innlysende nok vil lynlåseposer beskytte klærne dine mot å sauses inn i bodylotion eller solkrem, men de vil også gjøre det enklere å holde oversikten i kofferten. Jeg sparer på lynlåseposer i alle størrelser og bruker dem til de går i oppløsning. I stedet for store, tunge og uformelige toalettvesker, sorterer jeg tingene i ulike kategorier i hver sine poser. Det trenger ikke være verken kosmetisk eller flytende, ladere, batteripakker og andre småting er også snertne å putte i poser. Det er mye enklere å utnytte plassen, og det er ryddigere når du pakker ned og når du pakker opp.

5. Ta kapasitetshensyn
Jeg har aldri hatt behov for å ta med “alt mulig” på reise. Jeg bruker lite sminke og ingen hårprodukter, og trenger ikke ørten valgmuligheter i klær og sko. Derimot har jeg vært dårlig på å tenke praktisk håndbagasje! Jeg var en av dem som hadde koffert, håndveske, diger jakke, samt en blytung taxfree – pose med inn på flyet, noe som gjør deg til en irriterende medpassasjer (til opplysning) – og en mer svett reisende. Nå forsøker jeg å tenke på hva jeg faktisk vil trenge, og når jeg vil trenge det. Skal jeg ha med mye bruker jeg en ransel, den er enklere å håndtere og den frigjør en sårt tiltrengt hånd i transit – situasjoner.

Ha en fast, lett tilgjengelig plass for boardingkort, pass og penger, slik at du slipper å lete etter det tusen ganger. Igjen – innlysende, men, igjen – for ti år siden var jeg tre minutter fra å bli returnert fra Egypt fordi jeg ikke fant igjen passet mitt. Det lå i tax – free posen, og det tok meg halvannen time og mye stress før jeg fant det i siste mulige minutt.

Og ang. tax – free… trenger man virkelig å handle så mye? Personlig kan jeg ikke ha økonomiposer med snop stående, siden jeg fullstendig mangler stoppsperre på inntaket. På hjemreise er dessuten selve butikken et mareritt, når 300 mennesker sluses inn blant alle tilbudene. Jeg vil bare komme meg ut så fort som mulig, så det jeg kjøper begrenser seg til tre eller fire flasker alkohol, samt tobakkskvota som noen andre vil ha. Det er fortsatt en transportetappe å komme seg helt hjem etter tax – free’ en, og for meg er det mer verdt å slippe å kave meg opp, enn å spare 50 kroner på en pose sjokolade. Jeg sparer dessuten mer på alt jeg lar være å kjøpe!

God ferie! :)  

Share on Facebook

Maurtue

La meg innlede dette innlegget med å si at jeg er introverthøysensitiv og lider av misofoni. Å oppholde meg 20 timer i strekk på trange fly, overbefolkede flyplasser og/ eller i kø sammen med fremmede mennesker, hvorav flertallet aldri har hørt om begrepet personal space, er derfor spesielt krevende for mennesker som meg.

Jeg liker å være på reise. Noe av det beste jeg vet, er å sitte på en flyplass, med en kopp bedriten trykk – knapp caffe latte og en bok i hendene, mens alle mulige slags mennesker farter forbi. Jeg liker å observere, ta inn stemningen, kjenne på forventningene til det som ligger foran. De som kjenner meg, vet at mine reiseopplevelser ikke alltid tillater luksus som dette, fordi jeg støtt roter meg opp i noe, kommer for sent eller har glemt og/ eller rotet bort helt vesentlige ting som mobilen min, passet mitt eller avgangstiden for flyet jeg skal være med. I en alder av 39 har jeg imidlertid omsider skjønt at sjelefred kommer med god planlegging, derfor klarer jeg nå beviselig å reise til den andre siden av jorden, helt alene, uten å krølle det til for meg selv. Det eneste jeg nå skulle ønske, var at alle andre holdt seg hjemme. 

En ting er å stå i kø, det må man nesten finne seg i når man befinner seg på et sted hvis eneste funksjon er å sluse mengder av mennesker til sin endelige destinasjon. Og selv om DIN endelige destinasjon er en knøttliten landsby i Afrika, kan du likevel banne på at 300 mennesker faktisk har tenkt seg med samme fly som deg. Så da står du der da, i economyclasskøen, rett foran en eksaltert gruppe amerikanere som SERIØST ikke holder kjeften sin lukket i fem sekunder av gangen, den ene mer oppøst enn den andre, og ingen hører etter hva de andre har å si. Foran deg igjen står en nederlender på størrelse med et tre, som helt åpenbart burde holdt sengen og pleid sin egen ekstremt fuktige forkjølelse, og du bare vet at det er han som blir å sitte ved siden av deg hele den 8 timer lange flyturen. Og på raden foran vil du finne den koreanske familien med kolikktvillinger.

Så åpner de endelig for boarding, og horden av reisende zombier subber seg mot flykroppen der ute. På dette punktet er det lett å bli forledet til å tenke at det verste snart er over – men neida. Nå skal 300 mennesker + maks tillatt håndbagasje, eller helst litt mer, presses ned en flaskehals på størrelse med en fødselkanal. Kommersiell flytrafikk håndterer minst 1,5 milliarder passasjerer i året på verdensbasis – likevel er det altså INGEN som har greid å organisere en effektiv ombordstigning! Det skyldes naturligvis at enkelte mennesker er komplett ute av stand til å løfte blikket fra sin egen navle. De står MIDT i midtgangen og lurer på hvor setet deres er. De svarer på mobilanrop etter tre ring, selv om de hadde nok vansker fra før med å få den overdimensjonerte trillekofferten inn i det allerede fulle skapet over setet sitt. I stedet for å bruke de TO TIMENE du må oppholde deg på flyplassen før avgang til å omorganisere nødvendigheter i håndbagasjen, velger de å gjøre det rett før de skal sette seg ned. Det er aldri samsvar mellom hvor du skal sitte, og hvilken rekkefølge flyet fylles opp. På annenhver seterad er det de som sitter ved midtgangen som kommer først, og de som sitter bakerst kommer sist ombord.

Hvis du noengang skal lande på Kilimanjaro Airport; vit dette: det tar en time å få visum, og slippe gjennom passkontrollen. Du må vise de samme dokumentene til fem forskjellige personer, og du må stå i fem forskjellige køer. Alt skjer i et rom på størrelse med en gjennomsnittlig barneskolegymsal, og det er 45 ikke luftkondisjonerte grader. Hvis noen av de flyplassansatte smiler til deg, er det fordi de har funnet et avvik i informasjonen du har forelagt, og du kan være helt sikker på at du må være der en time til. Heldigvis var jeg klar over alt dette, og kunne stille mentalt forberedt, i stand til å gjennomleve hele lidelsen i en komplett tilstand av zen. De andre 299 passasjerene kunne ikke det. Faktisk den mest fornøyelige køen jeg har stått i på hele denne reisen.

Share on Facebook

Gdansk, del II (som ikke gikk bra)

Veien TIL Gdansk gikk forbløffende bra. Det til tross for at flyet var tre timer forsinket, informasjonen om sådan mer enn mangelfull, og da flyet endelig kom hadde det problemer med døra, så kun 137 av de opprinnelig 200 passasjerene fikk bli med til Polen. En russisk familie med små barn sto igjen i gaten og gråt, samtidig som utidig fulle norske menn (og minst en russer) fikk gå ombord. (Skal man først sile passasjerene sine, kan man jo godt sile dem med litt kosmisk rettferd…) Umiddelbart etter landing, toget fire uniformerte og bevæpnede politifolk inn i flyet og plukket med seg en full russisk borger.

Ingenting av dette ble viet plass i mitt første innlegg. Rett og slett fordi vi – mot alle standarder for min del, skled glatt igjennom alle hindringer. Ingen truet med å ta fra oss plassen ombord, ingen sa noe om feil på bestillingen vår, jeg hadde til og med med meg pass, kort og penger. Jeg hadde glemt batteriet til kameraet hjemme, det var min (så langt) største blemme – men fordi avgangen var så forsinket, rakk Ivar å kjøre til flyplassen med det, og jeg fikk det av en velvillig Securitasvakt fem sekunder før vi gikk ombord. I det hele tatt gikk alt så silkemykt at jeg allerede burde bli mistenksom. Dette går altfor bra.

Da vi skulle HJEM, hadde vi på forhånd sjekket når vi burde dra fra hotellet. To ganger. Vi valgte tidspunktet midt i mellom de to rådene vi hadde fått, og var dermed på Gdansk flyplass halvannen time før avgang. Innsjekk – køen gikk raskt og greit, og de tre venninnene mine fikk lempet koffertene sine på bagasjebåndet og boardingkortene i hånden. I det jeg satte min koffert på vekta, så jeg at noe var galt.

Umm.. you are Mariann“, spurte jenta i skranken. Jada. “There is problem“. Selvfølgelig. Egentlig tror jeg at jeg skjønte allerede da hva det var. Noe jeg ikke hadde tenkt på, så mye som ett sekund i det halve året som var gått siden billettene var bestilt. Navnet mitt. Navnet mitt er feil.

Da jeg giftet meg i 2008, levde jeg i den villfarelse at man våknet opp dagen etter med nytt etternavn. At staten Norge automatisk ville oppdage at du nå var en halvdel av en helhet. Jeg forandret navnet mitt på Facebook, og døpte bloggen min etter navnet til Ivar. Men i passet mitt står fremdeles pikenavnet mitt. Jeg HADDE jo tenkt å endre det. Men jeg har ikke gjort det. De færreste vet det. Ikke engang hun som bestilte flybilletten min. Så der sto jeg, med en flybillet hjem, som ikke var min. Jeg heter ikke Mariann Johansen. That is problem. Det var ikke tale om å slippe meg inn i flyet.

Litt sightseeing – bilder innimellom her, for å lette stemningen.

Så jeg måtte pent plukke med meg kofferten min og gå til billettservicen. Jeg lurte på hvor mye gebyr det kunne være for å endre navnet på en billett, én time før flyet skulle ta av. På sidelinjen sto venninnene mine, i ulike grader av vantro. Aldri vært på tur med “fru Johansen” før, nei.

Ved billettservicen fikk jeg heldigvis et vennlig menneske, en ung dame. Hun opplyste med bedrøvet blikk, at jeg muligens måtte betale 250 zloty (ca 500 kr) for å få endret etternavnet. Det var ikke i nærheten av det jeg hadde fryktet, så jeg smilte mitt vennligste smil og sa at det var helt i orden. Hun knottet i vei på dataen sin, ringte og herjet, uten at det ble noen ordnings. Klokka gikk, følte ikke at vi hadde all verdens tid til dette her. Fra tid til annen gløttet jeg bort på reisefølget mitt, som satt i flokk og ventet. Og ventet. En-de-lig sa min vennlige hjelper at hun nå “bare skulle sjekke om jeg måtte betale for navneendring” – jeg lurte på hva hun hadde drevet med de siste 45 (!) minuttene, men ok. Hun trykket “enter” – og jeg kunne se ansiktet hennes falle sammen. “Name change is not possible“. Naturligvis ikke. Det var for sent, innsjekken var stengt for lenge siden, det var nå bare en liten halvtime til avgang. Køen ved sikkerthetskontrollen var en mil lang. Så hva nå? “You have to buy new ticket“. Jesus Kristus. Tanken slo meg, at det som nå skjer er at hun forteller meg at flyet er fullt, til tross for at Mariann Johansen ikke vil være i stand til å benytte seg av setet sitt. Det var ingen Mariann Johansen til stede som kunne kansellere den for henne heller.

Heldigvis er jeg dreven på forviklinger, så jeg beholdt roen. “Jeg har liten koffert, jeg kan ta den med ombord” Det koster nemlig ekstra å sjekke inn bagasje. Det koster ekstra å ta med håndbagasje også, og Whizz Air skiller mellom stor og liten koffert. “Make it as cheap as you can“, sa jeg, og stålsatte meg. Hun ba om å få se kofferten min. Jeg løftet den. Nesten skamfull mumlet hun “that is big suitcase“, og tastet inn gebyret for stor håndbagasje. Smerte.

1015 zloty (2000 + kr) senere hadde jeg en ny billett i hånden. I det øyeblikket går det opp for meg at kofferten min, som jeg måtte sette meg på for å klare å lukke igjen da vi skulle dra fra hotellet, inneholder alskens likvide ulovligheter, noe av det av både monetær og sentimental verdi. Parfymen fra Ivar, f.eks. Aldri i helvete om jeg får den gjennom sikkerhetskontrollen uten at de tømmer rått og råte i søpla. Christ. 29 minutter til avgang. Venninnene mine overtar det de kan av flytende kosmetikk i lynlåseposene sine, jeg tar på meg (dun)jakken for å få begrenset innholdet i kofferten min. Håndvesken stapper vi oppi vesken til venninnen min, for kofferten er det eneste jeg har lov til å ta med ombord – kun én håndbagasje, nemlig.

Strawberry Daiquiri hjelper mot alt.
I sikkerhetskontrollen velger vi feil kø, nemlig den som går desidert treigest. Jeg svetter i (dun)jakken min. Da det ENDELIG er vår tur, spør vakten om jeg har pc eller kamera i kofferten. Ja, kamera. Lite eller stort? Sukk. Stort. Take out, please. Naturligvis. Jeg åpner kofferten, og solkrem (200 ulovlige ml) og ansiktsrens (150 ulovlige ml), samt et par miniflasker Baylies, tyter ut såpass at jeg må stappe det på plass igjen. INGEN bryr seg om det, nei! Jeg sorterer kameraet, pass, lommebok, den dyrebare billetten og selvfølgelig, kofferten i kurvene, trasker gjennom metalldetektoren uten at det piper, stiller meg på andre siden og venter på å få beskjed om at kofferten min må gjennomgå en full sikkerhetssjekk pga meget suspekt innhold. Det ville nemlig ta de siste 19 minuttene vi hadde før flyet tok av, og jeg ville vært strandet i Polen til neste avgang – på lørdag. Utrolig nok, antagelig pga et øyeblikks uoppmerksomhet av karmapolitiet, ble det venninna mi som ble stoppet. Min koffert kom glidende ut av tunnelen, uforstyrret. Er det mulig.Til alt overmål hadde mitt omsorgsfulle reisefølge kjøpt mat til meg, som jeg kunne spise på flyet.

Jeg må innrømme at jeg ikke pustet ordentlig før jeg satt ombord. Dyr lærdom, men pytt, penger kommer og går uansett. Jeg var bare glad jeg kom meg hjem den dagen, hehe.

Om to uker skal vi til Kreta, sammen med svigerfamilien min. Det er søsteren til Ivar som har bestilt billetten. Jeg sendte henne en mail (og Ivar ringte henne på eget initiativ). Billetten min hadde to skrivefeil i navnet mitt.

Det er rettet opp nå.

 

Blogglisten hits

Share on Facebook

Gdansk, del 1 (den som gikk bra)

I helga var jeg på jentetur til Gdansk. At jeg reiser noe som helst sted, fører som regel til viderverdigheter, men denne gangen skulle jeg reise sammen med tre damer som vanligvis går for å ha stålkontroll. Kan min dårlige flyplass – karma danke ut disse tre søstrene sine planleggings – skillz? Ja. Men først litt reiseskildring.

På denne turen har jeg overhodet ikke hatt noe med arrangeringen å gjøre. Faktisk tok det meg opptil flere mnd etter at turen var bestilt å finne ut hvor Gdansk egentlig ligger. (I Polen) Alle formaliteter var iherdig googlet og booket i forkant av min ytterst kompetente venninne, helt ned til forslag om hvilke restauranter som var å foretrekke.

Hotellet, Radisson Sas, ligger i Gamlebyen, nydelig beliggenhet og flotte businessclass rom. Veldig bra frokost, og etter norske mål, rimelig. Ja, alt rotet er mitt.
Den første kvelden, lørdag, gjorde vi ikke annet enn å spise en på alle måter utfyllende middag, siden vi landet tre timer forsinket. Nyyydelig mat på restauranten Goldwasser, som ligger nede ved elven.
Søndag ettermiddag tok vi drosje de 20 minuttene (ca 150 kr) til Sopot.
Sopot er en koselig by, som vi dessverre ikke fikk sett mer enn den kjente piren av, samt handlegaten vi tråkket gjennom for å komme ned til sjøen.
I Sopot kan man bade, shoppe, spise og drikke, feste til langt på natt – eller, som vi hadde planer om – tilbringe størstedelen av dagen på et spa. Men først spiste vi lunsj på en semi – meksikansk restaurant, som ikke stolte på at vi ville klare å spise uten å søle på klærne.
Spaet er på fasjonable Sheraton Hotel, har høy klasse og mange fasiliteter. Jeg vet ikke om vi var ekstra heldige, men vi hadde nesten hele spa – anlegget for oss selv.

Vi ble vennlig tatt i mot av to damer i resepsjonen, som forklarte oss hvordan dagens program så ut. En av oss gikk rett til pedikyr, resten tilbragte et par timer i svømmebassengene (delikate og rene, med stemningslys, mosaikkfliser fra gulv til tak, i kongeblått, gull og sort, og – eh – stort sett beroligende sjølyder, klassisk musikk og fuglekvitter på lydanlegget) Det fins dusjnisjer i rund, organisk formgivning, med ulike “opplevelser” tilgjengelig via et tastatur i veggen, samt steamrooms med forskjellige tema. Det festligste var imidlertid boblebadet, med plass til et tjuetalls mennesker. Jeg satt i det, helt alene og hørte på måkeskrik og plaskende vann i det blåskimrende lyset, mens korsryggen min ble boblet sønder og sammen til blodkarene kriblet av fryd. I midten var det en mindre runding, som man kunne sprudle litt ekstra i. Jeg prøvde det, med det resultat at jeg hadde mitt svare strev med å holde bikinien på plass og hodet over vann. Føltes omtrent slik jeg vil tro det føles å stå i en geysir, øyeblikket før den fyker til værs. Mer morsomt enn behagelig, altså.

Så skulle vi til behandlinger. Vi ble geleidet inn i “the relax lounge”, hvor vi etter kort tid ble hentet av fire velstelte, pene jenter i ryddige uniformer, smil på leppene og midjer så slanke som høvlespon (i likhet med 79% av den kvinnelige, polske befolkning. Legg igjen kompleksene hjemme.)

Vi hadde bestilt flere behandlinger, og slik jeg hadde oppfattet, skulle jeg først ha kroppsmassasje. Min behagelige “therapist” snakket ikke så tydelig engelsk, så jeg var usikker på om det faktisk var massasje jeg skulle få, siden jeg tydelig syns hun nevnte noe om full bodyscrub.

Inne i det stemningsfulle behandlingsrommet, gav hun meg en engangstruse, omtrent like sexy som en lyskestrekk, men den dekket det grøvste. Jeg la meg på magen på benken, slik jeg hadde fått beskjed om. Jeg visste fortsatt ikke om hun skulle skrubbe eller massere, men siden benken var dekket av plast under håndkleet mitt, tenkte jeg det var pga massasjeoljen.

Det var det ikke. Hun gikk løs på leggene mine med noe som umiddelbart føltes som en vinkelsliper. I vikreligheten var det en grov saltskrubb, som etter det første sjokket, faktisk var behagelig. Bortsett fra på fotsålene, jeg flirte hysterisk så fort hun prøvde å skrubbe der. Hun gav fort opp. Smått flirfull ble jeg også da hun omhyggelig danderte en sammenbrettet håndduk slik at den til enhver tid dekket de sentrale delene av brystkassen, etterhvert som hun skrubbet seg rundt overkroppen min. Til slutt spør hun silkemykt “ju vant to skrabb ze boobs?” Altså, jeg mener, boobs? Du kan ikke si det i en slik setting og forvente at jeg skal holde meg alvorlig. Langt mindre foreta en rasjonell avgjørelse i sakens anledning. Så jeg sa ja, og all den nitidige brettingen og foldingen for å beskytte “ze boobs” fra nysgjerrige blikk, virket brått ganske bortkastet. Hun grov løs i åttetalls – sirkler på samtlige deler av min øvre anatomi, mens jeg tenkte på begravelser for å ikke fnise av uttrykket “ze boobs”. Så var hun ferdig, hun pakket meg inn i plasten (aha) og inni der lå jeg som en svissrull med sukker og svettet i et kvarter. Så var det tid for en dusj, og en assistert innsmurning i “milk” (en flytende bodylotion) også var behandlingen ferdig. Jeg følte meg allerede som et nytt menneske.

Det neste på programmet var hot stone massasje. Alltid hatt lyst til å prøve det, men i Norge koster en time nesten det samme som vi betalte for hele denne spa – pakken. Jeg byttet “therapist” med en av venninnene mine, og i relax – loungen rakk vi  å diskutere de lekre engangstrusene. Jeg skjønte ikke hvorfor venninna mi kalte det “en stringtruse”, for min dekket i alle fall rumpa – men jeg forsto det da min nye “therapist” rakte meg en trusepakke med omtrent halvparten av innholdet av den forrige: et “plagg” som i all overveienhet besto av tanntråd, bare litt tykkere foran. Nuvel.

Hot stone massasjen var ytterst behagelig. Steinene var glovarme, helt på grensen til å svi hull i skinnet – men therapisten flyttet dem rundt med innøvd eleganse, uten å brenne meg. Steinene svømte over huden min inni hendene hennes, badet i friksjonsløs olje og la igjen varme spor over hele meg. Det var som om hun spilte et innviklet spill bare hun selv kjente reglene til, la fra seg steiner i ulik størrelse på ulike deler av kroppen etterhvert som de tapte varme, byttet ut en med en ny gloende het en, skled den systematisk omkring til hun kunne bytte ut en annen. I forhold til harde muskler og knuter, ville jeg foretrukket en dypere massasje med mer trøkk – men alt i alt, veldig avspennende.

Samme jente skulle også gi meg ansiktsbehandling. Hun spurte på litt famlende engelsk hva jeg ønsket, og jeg svarte “maybe a deep clean?” – siden jeg har vært plaget med kviser i det siste. Hun grep en lampe med dusinvis av intense led – lyspunkter omkring et forstørrelseglass på størrelse med en middels melon. Hun trakk i pannehuden min mens hun studerte porene inngående under lupen. “Ju laike to sunbathe, mayby?” Ai. Jeg liker ikke å sole meg, jeg tar praktisk talt aldri solarium og jeg bor på Sunnmøre – vi er ikke akkurat belemret med solfylte somre. Sannheten er at jeg er j-vlig sløv med solkrem, og det har – særlig i Tanzania – ført til en fin andregrads forbrenning i panna, på nesen og på haka. Jeg ser det sjøl, flere måneder senere er det arr og pigmentflekker enda. Det var litt forstemmende at det var det første en profesjonell ville kommentere, så jeg tenker det må bli en endring på mine solkrem – vaner.

Uansett, hun vasket og renset og “tonet” i vei, inntil hun sa opplysende “and now, peelingk”. Jeg forventet skrubb. I stedet smurte hun en slags gele over fjeset mitt, som hun gned iherdig inn. Det begynte å svi øyeblikkelig. Jeg vil jo ikke være en plagsom, klagete kunde, så jeg led i stillhet. Etter et par minutter spurte hun hvordan jeg hadde det. Det svei noe jæævlig, men siden jeg regnet med at det skulle være sånn, sa jeg at det gikk fint. “No faier?” sier hun. Eh, joda, litt fire. “You ok?” Ehe, jada. Snart må det jo være over. Neida. Hun gnukket og gned, til jeg tenkte at dette må være sånn de gjør i Hollywood, der de skreller av det øverste hudlaget for å gro ut et nytt og rynkefritt. No pain, no gain, tenkte jeg, og holdt ut. “You ok?” spurte hun etter tre ulidelige minutter til. Joda, jeg hadde det fint, jeg, men måtte jo innrømme at det var en smule smertefullt. Hun kommenterte at dette var en “stronk peelingk”, for solskadet hud, men manglet ord til å forklare hvordan den virket – jeg antar hun trygt kunne lært seg engelsk for batterisyre, for det må uten tvil stå på ingredienslisten. For å være hyggelig, tok hun mer vann i geleblandingen og skummet den litt opp. I det minste fordelte det smerten jevnere utover, så jeg holdt ut fem minutter til. Da følte jeg meg klar til å holde foredrag om livet som kvinnen uten ansikt. Resten av behandlingen husker jeg ærlig talt ikke, men den var i alle fall mer behagelig. Og “therapisten” selv beskrev det ferdige resultatet som “spectacular”. Jeg så sånn ut:
Om kvelden fikk jeg sår i ansiktet, og tre dager senere hadde jeg fått ca femten spørsmål om hva som har skjedd der jeg fortsatt har brannsår på kinnbeina. MEN, alle kvisene og hudormene er grillet bort, tilbake er bare noen forkullede rester av døde epatelier, og jeg kan se at huden min er finere.

Vi hadde egentlig tenkt å drosje tilbake til Gdansk for å stæsje oss litt, men vi var halvdøde av sult, så vi gikk på en fin thairestaurant i det vi sto og gikk i, rødskimrende og blankskurte i meget – eh – komfortable outfits. Maten var som vanlig, upåklagelig (ThaiThai Restaurant, Sopot)

Så kjørte vi tilbake til Gdansk, gikk oss en liten spasertur, halvparten av oss tok en margarita på en bar og ble overvettes fnisete – dette på tross av at drinken smakte som saltlake.

Alt i alt, hadde vi en fantastisk tur. Gdansk er en utrolig vakker by, det er lett å finne fram. Vi var stort sett på turist – steder, siden vi hadde begrenset tid, men absolutt et sted jeg gjerne ville dratt igjen, både med venninner, eller med mann og barn.

Det hører naturligvis til en kaotisk del til denne turen. Det er tross alt meg det er snakk om. Men sparer den til senere, så jeg virkelig får utbrodere de pinlige detaljene ;)

 

 

Blogglisten hits

Share on Facebook

Kati Kati Camp

Mamma og jeg hadde så mange fantastiske øyeblikk på safari etter Kilimanjaro, jeg må bare skrive litt om dem også. Jeg og Ivar var i Ngorongorokrateret da vi var i Tanzania sist, og det var flott – men krateret er bare 2 x 2 mil i diameter, og huser titusner av dyr. Selv om dyrne er ville og vandrer ut og inn av krateret som de vil, føles det bittelitt som å kjøre rundt i en zoo når man er der på safari.

Denne gangen hadde vi, i tillegg til en dagstur i Ngorogoro, to netter ute på selve Serengeti. Campen heter KatiKati, og kan med litt velvillighet, kalles en teltleir. “Teltene” er på størrelse med et billig hotellrom, har innlagt vann (dvs. en tank hengende utenfor teltet), vannklosett (!!!) og flotte senger. Det er virkelig telt, man går ut og inn via glidelås, og lerretsveggene blafrer i vinden. Men *host* komforten er jo noe annet enn i et standard tomanns Marmut fjelltelt. Og maten…smask! Vi fikk den beste maten på hele reisen her.

Her bodde vi i tre korte dager. Leiren er semi – permanent, på den måten at den er flyttbar og så lite invaderende i terrenget som mulig – men denne har fått stå på samme sted et par sesonger nå. De må flytte den når terrenget begynner å slites av mennesklig nærvær.

Her er doen. Man KAN skylle ned, om man er utstyrt med en engels tålamot. Sånn er det med de fleste toaletter i Tanzania, og det er om å gjøre å planlegge når man skal – eh – noe stort, for det er ikke sikkert du blir kvitt det så lett som man er vant til. MEN, for all del, a little piece of heaven å senke skinka ned på en skikkelig dass når man først skal noe.

Både mamma og jeg er nattmennesker de lux, men i Tanzania ble kveldene bare kortere og kortere. Vi var stort sett i køys før 22 hver kveld, men her ute gikk vi og la oss rett etter middag klokka halv ni!! Uhørt. Mange inntrykk som skal fordøyes, man blir utrolig søvnig og sover godt, nesten uansett forhold. Det er lys her også, drives av solcellepaneler!

Jeg hadde sett fram til denne opplevelsen, for jeg har hørt at dyrene kommer veldig tett opp i teltene om natten. Jeg gledet meg til å høre løvebrøl og elefanttråkk i bleggmørket, det ville sikkert bli en helt spesiell atmosfære. Det ble det jo, forsåvidt, men ikke helt som jeg hadde tenkt.

Vi sovnet med det samme vi la oss, vi hadde kjørt hele dagen, og var slitne. Jeg våknet flere ganger i løpet av natten av lyder utenfor, fjerne dyrelåter og vinden som blafret i teltet. Jeg sovnet igjen hver gang, helt til sånn i tretiden. Jeg våket av noe, og selv i halvsøvne kunne jeg fornemme nærværet av et stort dyr rett utenfor. Jeg ble faktisk redd, haha, jeg ante jo ikke hva det var, og veggene i teltet føltes plutselig syltynne og skrøpelige. Jeg hørte bevegelsene helt tydelig, luskende skritt, stri pels som gnisset hår mot hår for hvert steg. Et og annet prust, men dette var ikke noen gnu eller gaselle. Den var alene, og det var ikke hovslag jeg hørte. Det var poter. Jeg falt i søvn etter noen minutter, lett anspent, men jeg var så trøtt at jeg ikke klarte å holde meg våken.

Litt etter hørte jeg den lett gjenkjennelige kaklingen av hyener. Hyener er SVÆRE, tunge beist med kraftige labber og diger kjeft. Og de var inne i leiren, jeg hørte dem passere teltet, og etter lyden å dømme hadde de samling borte ved bålplassen vår – 15 meter fra sengen jeg lå i. Jeg ble stiv som en pinne, jeg hadde aldri trodd jeg skulle ha vett til å bli redd av noe sånt, men det var skremmende og spennende på samme tid. Jeg tenkte at – eh – det var synd ikke mamma fikk med seg dette, jeg hørte på den jevne pusten hennes at hun sov tungt. Jeg prøvde å hviske, men hun våknet ikke. Neivel, jeg kunne ligge her sammen med hyenene alene. Grøss. Jeg sov og våknet om hverandre, alt ettersom hvor nære hyenene kom glidelåsen vår. Jeg visste ikke hva klokken var, men jeg visste at alarmen på mobilen til mamma ville ringe klokken fem. Gud hjelpe meg hvis den begynnre å hyle med de sinnsyke skapningene utenfor, husker jeg at jeg tenkte.

Plutselig ble det et himla spetakkel der ute, kaklingen gikk over til vill snerring og bjeffing, og jeg hørte hyenene slåss så fillene føk. Da fikk jeg mer enn nok, og jeg hvisket så høyt jeg turte til mamma: våkn opp!! Det er fullt av hyener her, våkn opp!! Mamma bråvåknet, og i samme øyeblikk hørte vi et kjempehøyt trompetstøt gjalle gjennom leiren. Elefantene! Hyenene ble blikkstille på mindre enn et sekund, og etter dette var det helt knyst i leiren.

Morgenen etter snakket jeg med guiden vår, og han bekreftet det jeg hadde antatt – det var mange hyener rundt teltene hele natten. Han hadde lagt og ventet på løvene fortalte han, for hyenene følger gjerne løvene rundt, i håp om at de skal drepe noe de kan stjele. Men, ingen løver. Helt greit, tenkte jeg.

Her hadde dyrne fest, og elefantene satte en stopper for den ved å knekke dette treet som en fyrstikk. Dette er altså bålplassen vår, rett utenfor der vi spiser måltidene våre, og bilene står parkert om natten. En ganske vill opplevelse, morsom i ettertid, men litt vel spennende mens det sto på, må jeg være så pinglete å innrømme! :)

BTW: Legg merke til antrekket! Vi fikk fem sekunder å pakke om alt vi eide på vei hit, fordi vi ikke hadde fått beskjed om at vi kun kunne ta med 15 kg bagasje på det knøttlille innlandsflyet som skulle frakte oss herfra. Vi hadde 30 kg hver. Såehm, i mellom det faktum at man ikke har med fritidsklær i overflod, samt at dette er ganske på slutten av de rene antrekkene, så var dette det beste jeg kunne få til. Toppet heila driden med min fancy hodeskalleveske som jeg kjøpte i Barcelona. Står til terningkast sju og en halv, minst. Heldigvis så vi ikke et speil på 14 dager.

Legger ved noen stemningsbilder fra kveldene. Fy fader så fantastisk dette stedet var. Om du noensinne får mulighet, reis hit! Det sitter i hjertet for evig og alltid. Tanzania <3

Share on Facebook

Siste dag

Det har vært veldig morsomt å skrive om min og mamma sin Kilimanjarotur. Tusen takk for alle fine kommentarer her, på Facebook og ellers! :) Vi hadde en kjempefin opplevelse, i alle fall når man ser tilbake på det, hehe. Det er naturligvis skuffende med det samme å ikke komme til Uhuru Peak, men under omstendighetene gjorde vi det rette ved å snu på Gilmans. 

Å komme seg ned fra Kilimanjaro er svært tungt. Det siste døgnet før toppen er knallhardt, man går mesteparten av dagen, hele natten og store deler av morgenen bare for å komme seg OPP. Når man skal ned skredryggen er det bratt og løst under beina, det er utmattende for en kropp som allerede er sliten.

Mamma var fullstendig utslitt og fikk hjelp av Kamili og Modeste for å komme seg ned. De stoppet fortsatt ofte, heldigvis for meg, for nå klarte ikke jeg å henge med. Bena skalv under meg i de bratte nedoverbakkene, jeg hadde ikke sjans å holde guidenes tempo der de småsprang ned fjellsiden med mamma mellom seg. Forrige gang satt jeg meg rett ned i fjellsiden og grein av fortvilelse, jeg var så tappet for krefter. Jeg var ikke like død denne gangen, men jeg kjente godt at vi hadde gått oppover i ni timer uten mat. Jeg var sikkert også ganske dehydrert, siden vannet mitt ikke tinte opp før utpå formiddagen. Jeg sjanglet etter de andre, jeg husker på ett tidspunkt at jeg måtte på do, for første gang på veldig mange timer. Jeg la fra meg sekken og gikk mot en steinur, gjorde det jeg skulle – også gikk jeg rundt steinene på andre siden og ut på stien igjen – og havnet kanskje 15 skritt nedenfor sekken min, så jeg måtte gå opp å hente den. Den “anstrengelsen” gjorde meg så svimmel at jeg måtte sette meg rett ned i flere minutter.

Her er vi ved Hans Meyer igjen, dvs halvveis mellom Gilmans og Kibo.
Mamma er kvalm og svimmel nå, Kamili sier det er fordi magen slår krøll på seg når man går fort ned såpass mange høydmeter.
Vi holdt etterhvert greit tempo ned til Kibo, og vi gikk rett og la oss i samme sengene som vi hadde tidligere. Jeg syns det var pussig at mamma orket å pakke ut soveposen sin, jeg la meg bare under jakkene mine, vi skulle jo bare hvile en kort stund, så spise et ordentlig måltid før vi gikk den siste mila ned til Horombo. Man er nødt til å forlate Kibo absolutt senest klokken 14, nå var vel klokka rundt 12 omtrent.

Mamma ville ikke ha noe mat, så jeg spiste sammen med Mathias, som faktisk hadde greid å komme seg til topps – den eneste i gruppen vår. Lise og Julie hadde allerede gått videre nedover, og Mathias gikk umiddelbart etter maten. Jeg drøyde så lenge jeg kunne før jeg vekket mamma. Hun så fremdeles helt ødelagt ut idet hun stakk fjeset ut av soveposen. Av en eller annen grunn hadde hun forstått det slik at vi skulle være på Kibo hele natten, det var derfor hun hadde pakket ut. Gode gud, det var helt grusomt å måtte gi henne en så knusende kontrabeskjed, at vi hadde en mil igjen å gå.

John kom og purret på oss, vi måtte komme oss av gårde. Hvordan i all verden skulle vi få med mamma den lange, lange milen ned? Til alt overmål hadde hun tråkket over en eller annen gang på den slingrete nedturen, ankelen hennes var synlig hoven. Jeg snakket med John, tenkte kanskje han hadde en mirakuløs løsning, men hva kunne han si? Vi kunne bare gå pole, pole (sakte, sakte), det var eneste mulighet, å ta tiden til hjelp nok en gang.

Jeg gikk inn til mamma igjen og hjalp henne å pakke ned soveposen. Jeg spurte om hun ville at jeg skulle høre om det var mulig å legge henne på en “stretcher”, en båre med ett sykkelhjul montert på, som brukes til å frakte syke eller skadde ned fjellet.
- HAH! Aldri i verden om jeg skal oppi en sånn!
Det var kanskje det som skulle til, for da klarte hun i alle fall å komme seg opp og ut av hytta. Modeste var fortsatt med oss, han tok sekken til mamma. Vi begynte å gå nedover, og det gikk faktisk ganske bra.

Idet man runder Mawensi, den lille toppen på Kilimanjaro, går man igjennom et område som har mye vær. Terrenget deler seg i flere daler og høydedrag som skyene hoper seg opp i. Vi gikk gjennom en hagleskur her, det tordnet voldsomt over hodene våre og skyene var veldig fascinerende.
Vi gikk sakte, men vi trengte ikke stoppe så mye. Jeg tipper vi brukte rundt fire timer til Horombo. Den siste timen var usannsynlig lang, men endelig, endelig kunne mamma krølle seg inn i soveposen og sove helt til neste morgen. Jeg ryddet i tingene mine, leste litt bok og klarte faktisk å sende en SMS til Ivar om hvordan det hadde gått med oss. Jeg ville ikke sove før jeg hadde spist, jeg var usigelig lei av å bli vekket for å tvangsfores, så jeg ventet heller til maten var klar. Mamma sov over middagen, til kokken sin store fortvilelse (She needs to eat! More energy!) Vi andre hadde et fint felles måltid og delte opplevelsene våre med hverandre før vi tok en meget tidlig natt.

Klokken 7 neste morgen var vi klare til ny dyst. På halvveien spiste vi deilig lunsj på Mandara – hvor jeg fikk dokumentert min lekre 2. grads forbrenning på nesa og haka. Jeg gikk hele dagen før uten solkrem, det blir fint neste gang jeg soler meg, tenker jeg.

Mamma var sprekest av alle denne dagen, hun gikk sammen med John, langt foran meg og Julie, vi hadde så vondt under beina, vi klarte ikke å gå fortere. Herre, jeg var dritlei av å gå da vi endelig kom til gaten, haha – det er den største utfordringen på nedtur, at man er søkklei av å tråkke, og det er mange timer å gå selv om det er nedoverbakke.

John finner en gekko, som jeg naturligvis er nødt til å knø på. Jeg digger reptiler!

Vel tilbake på hotellet, samles hele gruppen, vi og alle hjelperne våre i hagen. John deler ut diplomer, de synger Kilimanjarosangen for oss, og vi deler ut tips og klær vi har lyst til å legge igjen. Jeg hadde med meg barneklær, John tok alle Sara sine for å gi bort. En av bærerne tok en pose av Viktor sine klær, det var så fint å se ansiktet hans når han pakket opp plaggene, særlig en rutete skjorte som var så tøff på Viktor da han var to år – han viste den fram til de andre, og de nikket bifallende. Det viste seg at han ikke hadde verken barn eller kone, men han skulle spare på dem til han fikk egne barn. (Enten den eller så løp han ned i landsbyen, og solgte dem, man vet jo aldri, hehe – men uansett er det noen som får glede av dem)

Mamma og John
Modeste og Kamili, endelig ferdig med fem dagers knallhard jobb. 

Her er hele støtteapparatet vårt, unntatt to som hadde begynt på hjemveien sin etter de lange arbeidsdagene. Han som står helt til venstre heter Lennart, han var kokkens assistent og serverte oss deilig mat flere ganger for dag. En utrolig søt og vennlig gutt, som virkelig gjorde stor innsats for at vi skulle trives. Vi fikk så mye mat, altfor mye, brød, suppe, frukt og en stor hovedrett til alle måltider. På Mandara gikk vi alle stappmette fra frokostbordet, etter å ha spist både havregrøt, frukt og brød. Lennart lette fortvilet etter oss leiren rundt, og jaget oss tilbake til bordet – han hadde jo ikke fått servert oss pølser og stekt egg!! Han valgte mamma sin fleecejakke da det var hans tur å velge klær, og han tok den på seg med en gang :) Tusen takk for at dere fulgte oss på tur! :)

(Og hvis noen vil gå Kilimanjaro sammen med meg, er jeg klar! :D )

Share on Facebook

Natten

Klokken 23.00 blir vi vekket. Utrolig nok kjenner jeg fortsatt ingen kvalme eller svimmelhet. Jeg kan ikke tro at det går an å være så heldig. Jeg ser på den bulkete haugen ved siden av meg, som er mamma dypt inni soveposen sin. Hun stikker hodet ut, ansiktet hennes er nesten ugjenkjennelig av søvn og den fysiske anstrengelsen tidligere på dagen. Det er tungt for henne å komme i gang. Huff, jeg håper hun kvikner til. Jeg var spent på natten, og hvordan det ville bli å gå her nå som det ikke var snø å trå på. Det meste var klart tidligere på kvelden, det var bare å pakke sammen soveposene, kle på seg, gå på do og få i seg litt te og Mariekjeks.

En hel del folk har gått før oss da vi står klare ved midnatt. Jeg ser hodelyktene sno seg oppover fjellsiden, sikk – sakk. Mamma og jeg legger oss bakerst i gruppa vår, sammen med Modeste og Kamili. Jeg registrerer at alle gruppene foran oss går usannsynlig fort. De tar ikke pauser, de går i en lang, lang snirkelkø, tett i tett etter hverandre. Ikke overraskende er de støyende amerikanerne en del av den lange ormen av lys der oppe, jeg hører dem faktisk helt ned hit, de hoier og skriker og er ekstremt høye på seg selv og sin egen prestasjon. Er det mulig, tenker jeg og ler for meg selv.

Mamma og jeg sakker fort etter de andre, men det gjør ikke noe, jeg er overhodet ikke interessert i å halse etter noen på dette tidspunktet. Jeg vet at natten er uendelig lang. Vi gikk svært sakte forrige gang også, fordi så mange følte seg dårlige, likevel rakk vi til Gilmans Point til klokken 6.30, soloppgang. Derfor bekymrer det meg ikke at mamma stopper og henter seg inn ofte. Mange starter fra Kibo etter oss, og så lenge vi har folk bak oss, føler jeg at vi har tid nok.

Men oppoverbakkene som har vært tunge hele tiden, tar nå aldri slutt. De veksler bare mellom stupbratt og mindre bratt. Det går aldri nedover, ikke engang bortover. Hvert steg er høyere enn det forrige. Skal man hvile, må man stoppe. Mamma må stoppe ofte, og etterhvert må hun også sette seg ned litt før hun klarer å gå videre. Stadig flere grupper passerer, inntil jeg ikke lenger kan se noen hodelykter mellom oss og Kibo.

To timer inn i natten, kommer den første ned. Det er den ene amerikanske jenta. Hun ser stivt i bakken mens guiden hennes støtter henne ned fjellsiden. Mamma reiser seg og fortsetter å gå. Oppover. Jeg skjønner ikke hvor hun henter kreftene, jeg trodde hun var utslitt før vi begynte.

Klokken går, og vi forflytter oss svært sakte. Jeg slites mellom optimisme og frustrasjon, og ikke minst, medynk med mamma, som nå antagelig er mer sliten enn hun har vært i hele sitt liv. Hun klarer ikke mer enn noen få skritt, før hun må sette seg ned, stadig oftere må jeg kakke henne i skoen for å få henne til å reise seg igjen. Jeg vil ikke være den som sier “snu, du klarer ikke mer”. Så lenge hun greier å sette en fot foran den andre, er det mulig å komme seg til topps. Selv gir hun ingen uttrykk for å ville gi opp, aldri, selv om den ene etter den andre nå kommer nedover fjellet igjen, uten å ha nådd så langt som til Gilmans Point.

Jeg venter på at vi skal nå Hans Meyers Point, den lille hulen i fjellet der vi ville hatt te og kjeks hvis vi hadde gått sammen med de andre. Det er halvveis til Gilmans. Omsider er vi der, og jeg slår på mobilen min som jeg har spart batteriene på helt til nå. (For det ER nemlig ikke strøm på hyttene! ;) ) Klokken min er akkurat 04.00 når vi går fra Hans Meyer etter en kort pause, uten te. Jeg sier til mamma at vi MÅ være på Gilmans senest klokken 7, dersom vi skal ha håp om å nå Uhuru Peak, toppen. Det er minst halvannen time for oss å gå mellom Gilmans og Uhuru, og vi skal jo ikke bare opp, vi må også ned – som jeg smertelig erfarte forrige gang – og da skal vi gå helt til Horombo, ca 2 mil. Om vi skal rekke hele strekningen før det blir mørkt, kan vi ikke bruke formiddagen på å komme til Uhuru.

Det er fullt mulig å komme seg fra Hans Meyer til Gilmans på 2 – 3 timer, men da må man gå i stødig tempo. Det klarer ikke mamma. Hun kaver seg videre, stopper og går, stopper og går. Hun er så sliten, men ikke med et eneste ord antyder hun at hun vil gå ned. I enda to lange timer til går vi slik, mamma kjemper og kjemper. Jeg begynner å bli kald, den stappmørke natten føles som om den spiser seg innpå meg, vi er helt alene i denne delen av fjellet, og jeg lengter etter solen. Vannet mitt har frosset til solid is. Jeg hater mørket, jeg hater den forbanna løse massen på skredryggen vi går på, den ruller under skoene for hvert skritt. Hater hver eneste kampestein vi må runde for å komme videre oppover, hater å se at mamma tapper seg så totalt for krefter. Mange ganger ønsker jeg hun ville si “nå må vi snu”, jeg får vondt av å se henne sånn. Modeste og Kamili begynner å hinte til meg, “mountain big trouble for Mama”. Kamili spør henne hvert tiende minutt om hun føler seg svimmel, kvalm eller uvel – men hun svarer alltid, nei, nei, jeg har det fint. Just exhausted. Andre ganger tenker jeg at dette går jo helt fint, vi rekker til Gilmans, om vi ikke rekker Uhuru, det gjør ikke noe. Gilmans er flott, vi går dit og snur, da har vi masse tid og kan hvile på Kibo før vi fortsetter ned. Hjernen min spretter fra det ene til det andre, og følelsene raser. Og jeg er kald. Hvor blir det av solen.

Vannet mitt frøs til is i løpet av natten.
Klokken 6.30 sitter vi i skråningen, fortsatt altfor langt unna Gilmans. Solen kommer, mamma sitter på en stein med lukkede øyne. For tusende gang brøler Modeste, “no sleep, Mama, no sleep!” For første gang foreslår jeg for mamma å snu.
- Nå sitter vi her på denne steinen, også ser vi på soloppgangen i fred og ro. Tar noen bilder, også snur vi nedover.
- Ikke tale om! Må opp!
Herregud! Jeg setter pekefingrene mine foran pannen, som to horn, snur meg mot Modeste og lager brekelyd. – “Like a goat!” Han ler ikke. Men mamma reiser seg og går videre oppover.

Solen kommer. Mawensi, 5150 moh.
Dagslyset flommer over fjellsiden, og endelig kan vi se mer enn den lille sirkelen av lys fra hodelykten. Både kropp og sjel tiner opp en smule. Modeste er imidlertid bekymret. Sun is coming, we’ ll be warm (er ikke det greit da, tenker jeg)  – we’ll want to sleep, big trouble going down. Aha. Jeg ser opp på mamma foran meg, som igjen ligger på bakken og prøver å mobilisere kroppen til fortsatt innsats. (I ettertid har hun fortalt meg at hun sovnet så fort hun lukket øynene) Det er tydelig at guidene vil at mamma skal snu. Kamili sier til meg, you go, Modeste take you to summit. Jeg har vært innom dette scenarioet flere ganger før vi dro. Hva om en av oss ikke klarer? Jeg hadde konkludert med at dersom begge var i stand til å ta en rasjonell avgjørelse for seg selv, og at begge var enige i at det var greit å skille lag – så ville jeg gjort det. Jeg ville snudd og gått ned alene, og jeg ville forstatt oppover om mamme ikke greide. I dette tilfellet er det fullstendig uaktuelt for meg å gå fra mamma. No, I’ll stay with you.
Nok en gang går vi videre. Vi ser Gilmans nå, det er innen rekkevidde, og det tror jeg er den eneste grunnen til at mamma får lov til å fortsette. Hun passer nemlig stadig bedre til beskrivelsen Desmond gav oss under briefingen på hotellet, av en person som rammes av hjerneødem (dødelig høydesyke)
- He’s like the only drunk in the room; the only one who doesn’t know he’s drunk. Man blir påståelig og steil, tenker kun på å komme seg til topps, uansett hvor usannsynlig det er. Man sjangler og virker ustødig. Jeg tror ikke for alvor at mamma er i ferd med å få hjerneødem, men det er uansett skremmende å se henne på denne måten. Hun er matt og fjern i blikket og klarer knapt å holde øynene oppe. Munnen er krøllet i et malplassert lite smil hele tiden, som om hun prøver det beste hun klarer å se ut som om hun aldri har hatt det så fint. Hun er så sta, hun ville slept seg opp på øyelokkene om hun hadde kunnet. Problemet er nå at vi slipper opp for tid. Vi har truffet Julie og Lise, de snudde begge på Gilmans og er på vei ned. Klokka går fra oss.

Kamili og Modeste setter ned foten idet vi endelig, endelig passerer den hvite stokken som markerer selve Gilmans Point. Mamma har hatt flere bevisstløse øyeblikk, og sitter ned mer enn hun klarer å gå. Kamili prøver å forhandle med meg, noe jeg finner helt komisk, han lover å lage diplom til mamma (det er tre punkter man får diplom for å nå, det første er Gilmans) om vi tar bilde av mamma der vi står, med skiltet i bakgrunnen. I promise, you take picture, I give her diploma, but now, make her turn! Jeg kunne ikke brydd meg filla om det diplomet, Gilmans Point eller Uhuru, det eneste jeg vil er at mamma skal være trygg. Så mens Kamili stabler henne på beina, tar jeg bilde av dem, også begynner vi å gå ned.

Gilmans Point! Hurra! Modeste, til venstre, er trøtt, sliten, sur og lei på dette punktet, men han anstrenger seg og viser tommel opp for Mama, som klarte å komme seg til 5681 moh på ren og skjær viljestyrke. Kamili, snille, milde Kamili slipper ikke armen til mamma herfra.
Nå er det bare to mil igjen. Nedoverbakke.

Share on Facebook

Tredje dag

Den første etappen etter Horombo består av mange lange, seige motbakker. Vi er snart på 4000 moh, de fleste vil merke at man ikke får like mye oksygen som man pleier. Mamma hoster mer enn tidligere, og dagen starter blytungt. De andre går fortere enn oss, og omsider er guidene villige til å dele gruppen, noe jeg har savnet tidligere på turen. De som går raskest kan ikke bestemme tempoet for alle, men det er ikke greit for dem å måtte stoppe å vente hele tiden heller. Særlig Julie har behov for å gå jevnt, hun blir svimmel og uggen hver gang hun må stoppe og starte på nytt. Så John tar med seg de tre andre, mens jeg, mamma og assistguidene Modeste og Kamili danner baktroppen. Modeste tilbyr seg å ta ryggsekken til mamma i en uendelig lang oppoverbakke. Mamma svarer nølende, ok, maybe just up the hill. Haha. Det er mer eller mindre utelukkende oppoverbakken til toppen herfra :)

Så Modeste plasserer elegant sin egen digre ryggsekk på hodet, og tar mamma sin lille Bergans på ryggen. Utrolig. Ser du de grønne takene midt på bildet? Det er den siste helikopterplassen. Derfra passerer vi 4000 moh, og helikoptre kan ikke fly høyere enn hit. Don’t break a leg. 

Det er mye lettere å gå når vi ikke må pese etter de andre. Jeg føler meg i fin form, jeg er glad for å slippe ubehag pga høyden. Jeg vet ikke hvor forskjellen ligger, det kan være tilfeldig, det kan være jeg drikker mer vann, eller kanskje de få joggeturene og spinningtimene jeg har hatt siden sist betaler seg på denne måten. Mamma slipper også unna både hodepine og kvalme, heldigvis. Vi går rolig, og er ikke lenger etter de andre enn at vi tar dem igjen i pausene. Det er fint.

Jeg går og sleper på det digre kameraet jeg kjøpte til Ivar til jul, rundt halsen hele turen. Det er unektelig litt masete, men det gjør i alle fall at jeg tar flere bilder! :) Modeste, med sekk på hodet, og Kamili følger trofast med oss. Se hva de går i. Jeg vil sende dem masse klær!!

Ved lunsjtider har vi nådd “månelandskapet”. All vegetasjon er borte, og heldigvis, terrenget flater ut, inntil den siste, forferdelige bakken opp mot Kibo Hut. Vi tar lunsj i steinura jeg husker fra sist, da vi satt her i øsende regn. Denne gangen er det tørt, men mye vind. De store steinene gir god ly, vi fryser ikke. Kamili gav meg imidlertid streng beskjed om å ta på hetta i det åpne slettelandskapet, den kalde vinden kjøler ned hjernen og gir en forferdelig hodepine om man ikke dekker seg til. Lydig som jeg er, trakk jeg den over hodet mens vi gikk.

Her spiser vi lunsj. Vi får ferdige bokser med masse mat i hver morgen, vi bærer dem selv i sekkene – og spiser mindre og mindre av dem for hver dag som går. Man orker ikke mye mat.

Klok av gårsdagens erfaring vil jeg gå på do mens vi likevel stopper. Det er ikke mye skjul i landskapet, men jeg fant en fin stein som dekket det grøvste. Der, 4300 høydemeter fra nærmeste tampong, sanitetsbind eller truseinnlegg får jeg mensen. Urk! Ikke rart magen min var ekstra opprørsk. Og siden jeg først har trampet over denne intimgrensen, kan jeg si at jeg ikke tok med adekvat utstyr for slike situasjoner fordi jeg bruker p- pillen og trodde jeg ville være i stand til å kontrollere tidspunktet. Føkk. Jaja, man får klare seg som best man kan.

I det klare været, ser man Kibo lenge før man er der. Sist lå skyene helt ned til bakken, så det er nytt for meg å se målet på dette tidspunktet. Jeg peker det ut for mamma. Der er det. “Bare dit? Det ser jo ikke langt ut”. Jeg rister på hodet. “Det er langt. Tro ikke noe annet enn at det er langt” Terrenget er flatt, helt til vi tar til venstre, opp mot hyttene. Vi tar igjen de andre i enden av bakken, vi tar en pust der for å mote oss opp til stigningen. Jeg er spent på hvordan det blir denne gangen. Denne bakken holdt på å knekke meg aldeles sist jeg gikk her, men da ante jeg ikke hvor lang den var og jeg så ingenting i tåkeheimen. Nå ser man jo husene, de helvetes steinhusene, på den verste plassen jeg har vært på jorden. Vi går. Det er tungt. Jævlig tungt. Jeg teller skrittene mine. Mamma går foran meg, hun er sliten, men hun går.

Her ser vi Kibo allerede, ganske kort tid etter lunsj. Det tar to eller tre timer å gå dit herfra, det er tungt å komme seg opp til hyttene, stien slynger seg sikk -sakk opp stigningen så det er langt og bratt. Over Kibo ser dere hvordan fjellsiden vi skal gå om natten ser ut. Jeg er glad for at det ser akkurat så skrekkelig ut som det er, særlig det siste stykket.
Jeg er sliten, men ikke knust da vi endelig kommer opp til Kibo. Jeg ser med et halvt øye at det er altor mye folk her. De slår opp telt, som åpenbart ikke er for bærere og guider på plassen utenfor hyttene. Shait. Får vi ikke rom? Julie kommer, hun har hørt at campen er full, noen australiere raser over å ikke ha fått senger. Det frister meget lite å ligge i telt, og magen min krymper seg da jeg ser en rekke bærere dra ut en haug soveunderlag som de legger ved teltene. Heldigvis får vi etterhvert plass i en av steinbygningene, mye mindre enn forrige gang, bare plass til drøyt 20 sengeplasser i to etasjer, tett i tett. Det er knapt gulvplass til å stå, langt mindre legge fra seg noe utstyr, så vi sover i sengene med alt gearet vårt rundt oss. Klokken er rundt fire, tror jeg, jeg har ikke lenger oversikt over tiden. Middag klokken seks, så vi benytter anledningen til en hvil i soveposen. Jeg ser at mamma er veldig sliten i dag, og hosten hennes bekymrer meg. I natt skal vi til topps. Jeg håper disse få timene vi har her, vil være nok for mamma, at hun klarer å samle energien som trengs.

Kibo. Vi får skviset oss inn i det syltrange rommet ved den nest nederste døren. Der inne sover minst 20 stk. Fordelen med at det er meget – eh – intime forhold, er at vi slipper den bitende kulden Ivar og jeg opplevde i den langt romsligere hytten vi hadde da.
Middagen blir først 18.40, forsinket fordi spiserommet er overbefolket. Det oppleves bare forstyrrende å bli vekket, ingen er sultne. I denne høyden er apetitten en saga blott, alle pirker i maten. En dame kaster opp rett ved siden av oss, ingen bryr seg om det. Ingen hjelper henne, eller tørker opp etter henne, der hun sjangler ut av rommet. Julie sier, now I know what you ment, Mariann, this really is hell on earth. Jeg hater dette stedet. Jeg har ingen minner herfra, annet enn kulde, utmattelse og ubarmhjertige omgivelser. Hyttene er rå og kalde, og gir ingen ly for annet enn vinden. Man føler energien renne ut mellom fingrene på en, og selv om jeg aldri har vært her såpass oppegående som jeg er nå, er det vanskelig å føle noe annet enn… likgyldighet. Jeg er ikke sliten nok til å bli motløs, men har heller ikke krefter til å glede meg over alt jeg har klart hittil. Dette stedet stjeler alt fra en, det er virkelig hell on earth.

Klokken 19.30 er vi ferdig spist og ferdig ompakket. Vi legger oss, og håper på noen timer dyp søvn før nattens strabaser. Klokken 23 vil de vekke oss, ved midnatt må vi være klare til å gå. 12 timer uten mer søvn, uten mer mat, bare sakte stigning opp mot stjernehimmelen over oss. 5895 meter over havet, ligger Uhuru Peak og venter.

Share on Facebook