Eggende

For tre år siden, fortalte jeg om første gang hun la egg, episoden som snudde opp ned på alt jeg hadde trodd om hvilket kjønn hun var. Siden den gang har hun dessverre lagt egg hver vår.

Tidligere har hun ikke brydd seg om eggene, og jeg har fjernet dem etterhvert som de kom. Imidlertid blir hun mer og mer hormonell for hvert år, og det virker som om hun selv går lenger og lenger inn i hekkemodus. Prosessen er fysisk krevende og frustrerende for Mogway fordi instinktene hennes roper på noe hun ikke kan få. Mange har spurt meg hvorfor jeg ikke bare skaffer en hann og lar henne få unger, særlig nå som jeg får bygget et stort uterom til henne. Det er ikke veldig stor forskjell på å ha én papegøye, enn å ha to.

Grunnen til at jeg ikke gjør det er ganske enkel; det fins ikke mange nok gode hjem til store papegøyer. De lever i 60 – 80 år, og mange får uverdige liv fra hjem til hjem, fordi folk ikke innser hvor mye styr det er å ha en stor fugl i huset. De bråker, roper, roter og ødelegger. Får de ikke nok stimuli, vil de utvikle adferdsproblemer som biting, hyling og fjærplukking, og som igjen fører til hyppige omplasseringer. Jeg vil ikke bidra til at flere papegøyer blir ulykkelige vandrepokaler. Disse kloke fuglene knytter seg sterkt til enkeltpersoner, og de sørger dypt om de blir forlatt.

Det er heller ikke sånn at Mogway vil tenke, “been there, done that” hvis hun får klekke ut en unge. Tvert i mot risikerer jeg at hun blir enda mer hormonell året etter. I tillegg er det mulig hun vil knytte seg mer til en partner enn til meg, noe som kan føre til at hun, og potensielt partneren blir aggressive ovenfor meg og andre.

Hittil i år har Mogway fått tre egg i rask rekkefølge, og fordi hun har holdt så høyt tempo lot jeg det siste være for å forsøke å stoppe produksjonen av nye egg. Dessuten så hun ut til å ønske å ruge på dette, i motsetning til tidligere. Her en morgen da jeg gjorde rent i buret, raste hun imidlertid inn, styrtet bort til egget og begynte å romstere rundt for å få det under buken igjen. I tillegg KOSEPRATET hun med det; “e du der, åh, e du så trøtt, åh, kos,kos!” Hun slutter aldri å overraske meg med hva hun kan finne på å si i helt rett situasjon! Jeg fikk henne ikke til å gjøre det igjen, men jeg filmet en liten snutt i kveld etter at jeg hadde ryddet i buret, der hun gjør noe av det samme:

Share on Facebook

2 thoughts on “Eggende

 • May 31, 2016 at 16:43
  Permalink

  Så skjønn 😀 Hvor gammel er Mogway nå? Du har sikkert nevnt det, men….je huuuser itte 😉

  Reply
  • May 31, 2016 at 20:04
   Permalink

   Hun blir 19 år i desember 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *