Alle fortjener mer høne!

Bare ordet høne avstedkommer en pinlig mengde flau humor fra husstandens voksne mann. Høne til middag er mat nok for ham i dagevis, på flere måter enn en. Når Prior velger å kalle slaktehøns for “Gullhøne”, blir det liksom…enda verre. Så la oss hoppe over metaforer og allegorier forbundet med ordet “høne” (tro meg – jeg har hørt alle!) og komme til poenget, som er dette: alle burde kjøpe mer høne!

Hvert år gasses 3 MILLIONER norske verpehøns ihjel, og ender som fyringsolje eller i sementproduksjon. Høns som ikke lenger legger egg, er et avfallsprodukt i fjørfeindustrien. Tusenvis av kilo med spiselig MAT går rett i kverna. Dette skammelige faktum vil kun endre seg, dersom norske forbrukere signaliserer at de ønsker den ressursen hønsekjøtt er, tilbake i butikken. 

For et par uker siden kjøpte jeg to Gullhøns på Kiwi, til den nette totalsum av 72 kroner. Kjøttet er basis for minst fem middager og et par, tre lunsjpakker i vår familie på fire. Stort billigere mat finner du faktisk ikke, det er godt, næringsrikt og det er sunt. Dessuten, når du først har tatt deg tid til å koke og rense skroget, så er en ferdig middag bare minutter unna! DET er gullhøna si, det!

Jeg har pleid å partere hønsene før koking, men strengt tatt trenger du ikke det så lenge du har ei stor nok gryte. Kok hønsene etter anvisning på emballasjen, 1,5 – 2 timer. Når de er ferdig, renser du kjøttet fra skroget. Dette er det mest tidkrevende, men når du først har gjort det vil du spare masse tid senere. Jeg bruker både det mørke og lyse kjøttet, og det ble to store bokser til frysing. I tillegg laget jeg en stor porsjon hønsefrikase, nok til middag i to dager. Du kan f.eks bruke denne oppskriften, fra MatPrat.

I Ingrid Espelid sin blårutede kokebok finnes en oppskrift som heter “Kyllingstrimler i krydret saus” – et litt traurig navn som ikke yter en nydelig middag noen rettferdighet. Jeg byttet ut kyllingen med det ferdige hønsekjøttet fra fryseren, la til noen få ingredienser og brukte hønsekraft som jeg også hadde fryst ned i isbitformer, i stedet for buljongterning. Superenkel, rask og kjempebillig middag for en hel familie!

Server f.eks med ris, grove pitabrød, mango chutney, og litt grønt til.

God middag! 🙂 

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *