Bokashi

I fjor begynte vi å sortere ut enda mer plastavfall fra husholdningssøpla, så mye at vi kunne gå ned til søppelhenting annenhver uke. I min grenseløse naivitet trodde jeg at kommunalavgiftene ville bli halvert når vi bare tømte dunken halvparten av gangene, høhø. Det viser seg at kommunalavgiften dekker andre ting også, men vi sparer i alle fall svimlende 500 kr i året på å kaste mindre søppel.

Vi kaster lite spiselig mat, men frukt – og grønnsakskrell, eggeskall, skinn og bein har vi en del av. Jeg vil tippe minst halvparten av alt vi kaster i restavfallet er i denne kategorien. Matavfall en ressurs som burde komme til nytte, ikke fylle opp avfallshaugene på dynga. Derfor har jeg lenge ønsket meg en kompostbinge, men de jeg har sett på er store, klumpete og stygge som øyesår. Og jeg har brukt opp all byggeprosjekt – kreditten hos mannen min for en stund… *host*

Mer eller mindre tilfeldig, kom jeg over Bokashi. Bokashi er et hjemmekompostering – system, som både er brukervennlig og lite plasskrevende. Kort fortalt er det lufttette bokser som fermenterer matavfallet ved hjelp av bokashistrø med naturlige mikro- organismer. Jeg bestilte mine på Bokashi Norge. Det kostet ca 1200 kroner for to dunker og en stor pose strø.


Nå har vi fylt den første dunken, så den skal godgjøre seg et par uker før vi graver ned innholdet bak huset. Boksen er lufttett og innholdet lukter ikke. Etter omtrent to uker har avfallet blitt til næringsrik jord. Det går fortere enn vanlig kompostering, og man slipper å vende på komposten underveis.

Jeg er spent på resultatet, og gleder meg til å plante i den hjemmelagde jorden!

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *