Markedsføring på SoMe 101

Disclaimer: alt som kan minne om ironi, sarkasme eller satire, er tilfeldig og utilsiktet. 

I dagens annonsemarked er det vanskelig å synes. La oss si at du ønsker å lansere et nytt produkt, f.eks QteCardboardCan; rimmed with overpriced item.

Vanlig reklame er naturligvis håpløst umoderne, og dessuten dyrt og ineffektivt, nå som sluttbruker kan både mute og spole. I dag kommer man ikke utenom content marketing; du må bruke influencers med høy markedsverdi for å sikre deg synlighet i det offentlige rom. I klartekst: få en blogger til å snakke om produktet ditt.

Så, la oss tenke oss at ditt produkt; QteCardbordCan; rimmed with overpriced item ble sett på, la oss si en prisutdeling, der vi tenker oss at en mengde profilerte personligheter vil samles. Dersom du kan få ditt produkt til å spille en vesentlig rolle på et slikt event, vil mye være gjort. Se bare på dette eksempelet der Jenny Skavland har fått en gratis utgave av et helt nytt produkt. 

Folk har jo gullfiskhukommelse, så du må naturligvis sørge for at ditt produkt kommer enda litt nærmere. Det gjør du ved å skaffe deg spalteplass på noen blogger med særs høye lesertall. Etter prisutdelingen, der alle de profilerte personlighetene ble eksponert for ditt produkt hele kvelden – det er tross alt relativt nytt på markedet, og vil skape veldig mye oppmerksomhet – kan du helt trygt regne med at en haug kjente personer vil kjøpe ditt produkt – samtidig – til full pris, til og med før butikken din har åpnet for bestilling. Dette har vært gjort med suksess her og her. Om du vil nå ut til publikumet til en singel blogger, frykt ikke – en hemmelig beundrer har vel aldri skadet noen. Pass på at språket ikke blir altfor svulstig, troverdighet er tross alt ganske viktig. Er du ekstra heldig, er det noen bloggere som fyller år, så det faller seg helt naturlig at disse også benytter seg av ditt produkt. Det er lite sannsynlig at du vil måtte foreta deg noe som helst i denne anledning, de profilerte kundene vil bare strømme til av seg selv. Og de vil naturligvis, helt uoppfordret, vise bilder av ditt produkt til alle sine titusener av følgere, med flere nærbilder og logoen din godt synlig. Ja, så heldig kan man faktisk være, selv om bloggere og sosiale mediepersonligheter vanligvis fakturerer femsifrede beløp for å vise fram produkter på nettstedet sitt.

Ingen liker reklame, så det er vesentlig at alle påstander om sponsing eller samarbeid blir tilbakevist. Se gjerne eksempler over en gang til. Det er fint om bloggeren også er innforstått med dette. Noen ganger kan det skje en glipp, som at noen merker produktet ditt som spons. I slike tilfeller er det best å si det som det er, at du har gitt bort ETT produkt fra ditt sortiment, og vedkommende har merket det korrekt. (Hvis du ikke sier hvem det gjelder, kan du kanskje bruke den flere ganger)

En annen fin måte å nå ut på, er å være aktiv i kommentarfeltet til bloggerne som omtaler ditt produkt. Her er det ikke så nøye om du bruker ditt private navn til å svare på spørsmål fra bloggerens lesere, det viktigste er at leseren får svar på sitt spørsmål. Hvis ingen mot formodning skulle spørre hvor produktene er fra, så kan man i verste fall stille spørsmålet selv. Bare pass på at det går litt tid mellom hver henvendelse, la oss si i alle fall over en klokketime – særlig hvis man representerer to firmaer som begge figurerer i det aktuelle innlegget

Ulempen med å operere på sosiale medier, er naturligvis at hvem som helst har anledning til å stille nærgående spørsmål om produktet eller markedsføringstrategien, offentlig. Det er jo ikke alltid så hyggelig, men det er likevel viktig å beholde en profesjonell tone i tilsvaret. Hvis ikke er det fort gjort at den polerte fasaden du ønsker å skape for ditt produkt, slår alvorlige sprekker. Hvis alt går over styr, kan det være greit å kjenne til funksjonene slett og blokker på Facebook.

Jeg håper dette var nyttig for deg som ønsker å markedsføre ditt produkt på sosiale medier. Neste gang vurderer jeg å lage et innlegg om hvordan man kan spare skatt, ved å unnlate å fylle ut poster i selvangivelsen. Gi meg en thumbs up, hvis dette er av interesse!

 

 

11 thoughts on “Markedsføring på SoMe 101

 • February 18, 2017 at 19:47
  Permalink

  Haha, bra innlegg! Men vær obs på at hårsåre folk som selger overprisede ting i pappbøtter kan komme til true med advokat. De har fått stengt ned tråden om pappbøttemarketing på et herværende diskusjonsforum .

  Reply
  • February 18, 2017 at 19:51
   Permalink

   Huff da, jeg håper de ikke tar det ille opp.

   Reply
 • February 18, 2017 at 22:30
  Permalink

  Hahaha, fantastisk! Dette er noe av det verste og flaueste jeg har sett av markedsføring i SoMe på lenge! Grattis til pappbøtteblomsterdamene.

  Reply
 • February 18, 2017 at 23:15
  Permalink

  Ja, dette var vel årets markedsføringsmageplask. Det er mye som skurrer med dette firmaet: bare les hva de skriver på hjemmesiden sin, spørs om de ikke har tatt for mye PR-tran…

  Reply
 • February 19, 2017 at 01:37
  Permalink

  Nydelig. Liker at du har fått med tilsvaret fra Anne Brith på en kommentar jeg skrev i kommentarfeltet hennes.

  Reply
 • February 19, 2017 at 20:16
  Permalink

  Hahaha, så bra!
  (Håper ikke jeg poster dobbelt nå.)

  Reply
  • February 19, 2017 at 22:18
   Permalink

   Neida, det gjorde du ikke! 🙂

   Reply
 • February 20, 2017 at 08:37
  Permalink

  Ja man kan le i skjegget av dette – og #klaskepanne av et magaplask av en markedsføringskampanje. Dine kommentarer minner meg litt om en “outer” på YouTube som stiller kritiske spørsmål til dette med sponsing og slikt (sjekk ut “Here for the tea”) – glitrende forklart og hun presenterer fakta som alle kan finne (hvis man gidder) – og når HFTT kommer med påstandene er svarene (som denne Thomas bl.a fikk…) borderline ‘snarky’ og furtne. Jeg blir rimelig oppgitt når firma/bloggere/whatnots åpenbart tror sine lesere er stokk dumme og ikke skjønner hva som foregår!!
  Glitrende skrevet FruJohansen (men jeg tro’kke du får no’ blomst i pappbox hehe 😉 )

  Reply
  • February 20, 2017 at 09:58
   Permalink

   Takk for tips, den kanalen skal jeg sjekke ut! 🙂 Hei, du har kanskje noen kolleger som ville satt pris på (høhø) denne saken?

   Reply
 • February 20, 2017 at 10:06
  Permalink

  Veldig fint det kommer fokus på slikt når ting er så flaut og dårlig gjennomført som denne kampanjen. Godt skrevet,

  Reply
  • February 20, 2017 at 10:08
   Permalink

   Tusen takk! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *